MARIBOR

Maribor je drugo največje…

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in središče Mestne občine Maribor. Je univerzitetno in metropolitsko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je bil Alpsko mesto leta 2000, Evropska prestolnica kulture leta 2012, Evropsko splavarsko mesto 2012 in Evropska prestolnica mladih 2013.

Maribor je središče slovenske Štajerske in sedež Podravske regije ter vzhodne kohezijske regije. Ima nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami, med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

Leta 1164 je v pisnih listinah prvič omenjen mariborski grad, ki je stal na današnji Piramidi, in sicer kot castrum Marchburch. Trdnjava oziroma grad je bil postavljen v mejni grofiji frankovske države zato, da bi nadzorovali vhod v Dravsko dolino pred madžarskimi vpadi. Mesto Maribor pa se v pisni listini kot mesto prvič pojavi 1254. leta, kot civitatem Marpurg.

Maribor ponuja s svojo neverjetno raznolikostjo doživetja, pustolovščine in priložnosti za oddih ljubiteljem vina in kulinarike, športa in rekreacije, kulture, narave, turizma na podeželju kongresnega in poslovnega turizma, igralništva in nakupovanja.